CZAS GRILLOWANIA DLA SWOICH PRODUKTÓW
Aby uzyskać optymalny wynik grillowania, nie wystarczy postarać się o pierwszej klasy wyposażenie i wysokiej jakości składniki. W szczególności ważne jest również zastosowanie właściwej metody grillowania i wybranie optymalnego czasu grillowania. Poniższy przegląd pomoże Ci w tym i dostarczy wartości orientacyjne.
Grillowanie bezpośrednie
W przypadku grillowania bezpośredniego kiełbaski, steki itp. kładzie się prosto na gorącej powierzchni. Ciepło dociera do grillowanych produktów poprzez rozgrzaną płytę lub ruszt, wykonane z powlekanego aluminium, kamienia lub żeliwa. Zaletą grillowania bezpośredniego jest duża możliwość regulacji temperatury: od 50°C, by utrzymać ciepło potraw, do 380°C – do szybkiego przypiekania.
Grillowanie pośrednie
Z kolei w przypadku grillowania pośredniego ciepło jest przekazywane przez rozżarzone węgle lub podgrzewane gazowo albo elektrycznie elementy. W efekcie wysokich temperatur działających na powierzchnię produktów szybko staje się ona chrupiąca, a rozmaite smaki stają się intensywniejsze. W wyniku grillowania nad węglem drzewnym, z którego unosi się dym, powstaje charakterystyczny dymny aromat. Pod tym względem grille gazowe i elektryczne mają jednak wyraźną przewagę: nie zadymiają sąsiadów, mogą więc być interesującą opcją dla osób mieszkających w mieście, w blokach czy domku z niewielkim balkonem lub ogródkiem.