W grillowaniu jest magia, która wydobywa z nas to, co najlepsze.

Nie oznacza to jednak, że zawsze jesteśmy w stanie zrozumieć magię, która występuje w momencie umieszczenia mięsa na ruszcie. Sztuka perfekcyjnego grillowania nie jest trudna do opanowania.

Zachowując ostrożność i przestrzegając kilku prostych wskazówek, szybko zapomnisz o niepowodzeniach i trafisz do świata, w którym jedzenie jest zawsze doskonale przygotowane. Najważniejsze jest ustawienie odpowiedniej temperatury źródła ciepła. Nieodparta chęć grillowania może sprawić, że będziemy się niecierpliwić podczas rozgrzewania grilla, szczególnie w przypadku użycia węgla drzewnego. Naucz się czekać, aż grill będzie idealnie rozgrzany, a nagle zobaczysz, że Twoje umiejętności grillowania znacznie wzrosły. Nie jest to trudne w przypadku grilli gazowych lub elektrycznych.

Sytuacja wygląda trochę gorzej w przypadku grilli węglowych, jednak te same zasady odnoszą się do wszystkich typów. Jeśli grill jest wyposażony w termometr, można kontrolować temperaturę — niska temperatura wynosi od 130 do 150°C (duszenie); średnia od 180 do 230°C (kurczak i warzywa); wysoka od 230 do 290°C (stek lub ryby).

Grillowane owoce morza
Zapiekanka na grillu gazowym

Kolejną kwestią jest to, czy chcesz piec w bezpośrednim lub pośrednim cieple. Ciepło bezpośrednie oznacza dokładnie to, na co wskazuje nazwa: umieszczając jedzenie tuż nad płomieniem, uzyska się wspaniałe ślady pieczenia i rusztu, które są cechą charakterystyczną dla idealnie przyrządzonych steków, filetów i warzyw. Ciepło pośrednie jest lepsze w przypadku większych kawałków mięsa, takich jak całe kurczaki lub porcje żeberek, gdy do pieczenia potrzebujemy ciepła i dymu, ale niekoniecznie działania bezpośredniego płomienia. Na odpowiednio dużym grillu można piec z wykorzystaniem obu sposobów. Po uzyskaniu stabilnej temperatury można zacząć grillować! Tak więc grill jest już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, jedzenie się piecze w kontrolowanym przez Ciebie tempie, słychać skwierczenie mięsa - słowem: wszystko idzie jak po maśle. Wkrótce następuje ostatni i zarazem najważniejszy etap: skąd masz wiedzieć, kiedy jedzenie jest już gotowe? Sardynki nie mogą się równać pod względem rozmiaru i kształtu z grubym i soczystym stekiem — czas ich pieczenia nie będzie taki sam, nawet jeśli zostaną upieczone na tym samym grillu. Odpowiedź leży w odrzucaniu niepewności. Tu z pomocą przychodzi najbardziej przydatny gadżet w orężu miłośników grillowania — termometr, który pozwala dokładnie określić temperaturę we wnętrzu mięsa.

Piękno grillowania polega na tym, że nie ma ograniczeń co do możliwości przygotowywania potraw na grillach, które konstruujemy — ale nie w tym tkwi sedno sprawy. Najważniejsza jest możliwość stworzenia czegoś wyjątkowego — zarówno na grillu Weber, jak i wokół niego.

Istnieje kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę. Po pierwsze: po zdjęciu jedzenia z grilla nadal będzie się ono piec jeszcze przez chwilę, dlatego też należy pozwolić wzrosnąć temperaturze o kilka stopni po odłożeniu mięsa. Ostrożnie użyj sondy i sprawdź, jak daleko od środka powinna znajdować się jej końcówka. Nie lekceważ odczytów temperatury, a Twoje jedzenie będzie nie tylko doskonale wypieczone, ale także bezpieczne do spożycia.

Oto kilka ogólnych wskazówek:

  • Pieczona wołowina i steki muszą osiągnąć temperaturę 53–55°C, jeśli lubisz mięso średnio krwiste; 60–65°C w przypadku mięsa dobrze wysma-żonego.
  • Mięso wieprzowe — 71°C. Jagnięcina — 60–62°C, jeśli lubisz różowy kolor mięsa, oraz 71°C w przypadku mięsa średnio wysma-żonego.
  • Drób wszelkiego rodzaju musi osią-gnąć temperaturę 75°C (co stanowi minimalną temperaturę dla mielonej wołowiny i hamburgerów).

Nie rozstawaj się z termometrem i przestrzegaj odpowiednich temperatur, a wkrótce przekonasz się, że każdy może być pewnym siebie kucharzem.

Przestrzeganie tych zakresów temperatur z wykorzystaniem termometru podczas pieczenia gwarantuje odniesienie sukcesu. Ostatnią czynnością jest odłożenie na kilka minut na bok ugrillowanego jedzenia, przez co stanie się ono bardziej delikatne i smaczne.

Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni

Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.

Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.

Grill ogrodowy

Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.

Grille Weber wyjatkowa jakosc klasa sama w sobie

Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.

Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl