Kurczak smakuje każdemu! Delikatne, chude, białe mięso jest lekkostrawne, a odpowiednio przyprawione – po prostu pyszne. Proponujemy wersję superaromatyczną: marynowaną w czosnku, rozmarynie i cytrynie oraz smakowicie opieczoną na grillu.
ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 20 Min.
Czas przyrządzania - 60 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Nie wymagane
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią / pośrednia
PRZYRZĄDZANIE
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na pastę. Ostrożnie podnieś skórę i umieść pod nią część marynaty. Następnie rozprowadź pozostałą marynatę na wierzchu udek. Włóż kurczaka do miski, przykryj ją i wstaw miskę do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią oraz pośrednią, w średniej temperaturze (175-230°C).
Dokładnie wyczyść ruszt za pomocą szczotki do czyszczenia grilla. Ułóż udka na ruszcie, skórką do dołu i grilluj je metodą bezpośrednią. Podczas grillowania pokrywa grilla powinna być zamknięta. Pozostaw kurczaka na grillu na 10 minut, obracając go od czasu do czasu. Po 10 minutach, kurczak powinien nabrać już złoto-brązowego koloru, więc nadszedł czas na grillowanie metodą pośrednią przez około 40 – 50 minut. Kurczak będzie gotowy, gdy po nakłuciu wypływa czysty mięsny sok oraz mięso przy kości nie jest już różowe. Można wtedy zdjąć kurczaka z grilla i odłożyć go na 3-5 minut. Serwuj danie na ciepło. Czosnkowy kurczak z rozmarynem i cytryną idealnie pasuje do greckiej sałatki z makaronem ryżowym.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
2 łyżka/i stołowa/e | oliwy z oliwek |
4 łyżeczka/i | posiekanego rozmarynu |
1 łyżeczka/i | startej skórki cytryny ekologicznej |
1 łyżka/i stołowa/e | świeżo wyciśniętego soku z cytryny |
1 łyżka/i stołowa/e | posiekanego czosnku |
1 łyżeczka/i | soli morskiej |
1/4 łyżeczka/i | świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
4 sztuki | całych udek z kurczaka, wraz z podudziami (ok. 300g każde) |