- Kategoria: Przepisy
Od paru lat obserwujemy trend odejścia od typowo mięsnego menu na grilla na rzecz warzyw, owoców oraz innych niż mięso składników. Dobrym produktem idealnie nadającym się do grillowania jest ser halloumi. Sezon grillowy już dawno otwarty zatem pora wypróbować nowych smaków kuchni.
Przygotowując ucztę na powietrzu z użyciem grilla gazowego czy elektrycznego zaskoczymy gości oryginalnym smakiem potraw z dodatkiem tego wspaniałego sera. Doskonały aromat grillowanego sera i warzyw pobudzi apetyt Twoich gości!
Kilka słów o serze halloumi
Ser halloumi jest wytwarzany jedynie na Cyprze według pilnie strzeżonej receptury i stanowi dla cypryjczyków dobro narodowe oraz jest ważnym elementem ich tradycyjnej kuchni.
Ser halloumi jest nie tylko smaczny, ale posiada wiele składników mineralnych oraz witamin. Wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka: krowiego koziego i owczego, charakteryzuje się dużą elastycznością, lekką włóknistością i białym kolorem.
Może być spożywany na surowo, aczkolwiek najlepiej smakuje grillowany lub smażony, co wydobywa z niego to co najlepsze - smak i aromat. Podczas obróbki cieplnej zachowuje swój kształt, a jednocześnie okrywa się chrupiącą złocistą skórką. Obecnie ser halloumi dostaniemy w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, na przykład w Lidlu, a więc do dzieła!
Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem
Składniki:
- jedno opakowanie sera halloumi - 225 g
- 3 plastry świeżego ananasa
- opakowanie rukoli lub innej sałaty
- garść orzechów - pini, włoskie, nerkowca
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków mięty
- ziarenka granatu
Przygotowanie:
Najpierw zróbcie sos - sok z limonki, oliwę i miód należy dobrze wymieszać w rondelku, doprawić solą i pieprzem i zagotować, po zawrzeniu gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aby sos zgęstniał a następnie dodać listki mięty i odstawić
Na dużym talerzu układamy umytą sałatę i bierzemy się do grilowania - obranego ananasa oraz ser kroimy na plasterki i wkładamy na grilla rozgrzanego do 200 stopni C, jeśli używamy modelu elektrycznego na przykład Grill elektryczny Weber Pulse 2000 urządzenie będzie gotowe do pracy w kilka minut, zarówno ser jak i ananas potrzebują grillowania do 4 minut z każdej strony, jak już będą dobrze zrumienione z brązowymi paseczkami po obu stronach przekładamy je na talerz z sałatą i posypujemy orzeszkami oraz ziarenkami granatu a następnie polewamy przygotowanym ostudzonym sosem. Buon Apetit!
Hamburgery wołowe z grillowanym halloumi i warzywami
Składniki na 4 hamburgery:
- mięso mielone wołowe 400 g
- jedna szalotka
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- pieprz,sól, bazylia suszona
- bułki hamburgerowe 4 sztuki
- opakowanie halloumi 225 g
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- pół mango - opcjonalnie
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Najpierw mięso - w misce wymieszaj wołowinę z jajkiem, bułką tartą, posiekaną szalotką, czosnkiem i przyprawami. Z gotowej masy uformuj 4 burgery i grilluj w temperaturze 230 stopni C po około 8-10 minut z każdej strony. Jeśli używamy grilla gazowego na przykład modelu Weber Genesis pod koniec grillowania mięsa zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i wykładamy na grilla halloumi pokrojone na plastry grubości 1cm oraz bułki przekrojone na pół. Ser dosyć szybko się rumieni więc należy być czujnym aby nie spiec go zbyt mocno. Przekładaj ser delikatnie używając niemetalowej łopatki.
W czasie grillowania mięsa zrobimy sos - majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przygotujemy sałatkę warzywną - marchewkę i ogórka kroimy w cienkie długie paski, można użyć obieraczki do warzyw wówczas wyjdą naprawdę cieniutkie pasma, cebulę kroimy w piórka i mango w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy aby wydobyć smak warzyw.óre zachwycą naszych gości
Jak mięso i ser mamy już dobrze zgrillowane to komponujemy ekstra piękne hamburgery które zachwycą naszych gości - spód bułek smarujemy sosem, kładziemy mięso, ser halloumi, warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Po prostu pycha!
Szaszłyki z serem Halloumi, boczkiem, pomidorami, cukinią i papryką
Składniki:
- patyczki do szaszłyków
- opakowanie sera halloumi 225 g
- 4-5 grubych plastrów boczku surowego wędzonego
- 1 papryka
- 1 cukinia
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- sól, pieprz i świeży lub suszony rozmaryn do przyprawienia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz pomidorków należy pokroić na jednakowe kwadraty o boku 3-4 cm i nabijać naprzemiennie na zwilżone wcześniej wodą patyczki, delikatnie oprószamy rozmarynem, pieprzem i solą. Naszą maszynę do grillowania ustawiamy na 200-220 stopni C i grillujemy szaszłyki do wytopienia boczku, około 15 -20 minut co pozwoli na odpowiednie “dojście” warzyw i sera. Szaszłyki podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
- Kategoria: Przepisy
Żeberka są elementem półtuszy wieprzowej z kością. Mięso jest jasnoróżowe, barwa tłuszczu najczęściej jest biała z odcieniem kremowym. Żeberka wieprzowe mają dużą zawartość białka, które chroni organizm przed utratą tkanki mięśniowej podczas odchudzania oraz wspomaga nasz organizm po wykonanym treningu. Dodatkowo żeberka są bardzo sycące.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 90 Min.
Czas przyrządzania - 180 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Woodchips
Informacje dodatkowe - ok. 90 minut
Metoda grillowania - pośrednia
PRZYRZĄDZANIE
Oddzielić błonę po wewnętrznej stronie żeberek, albo poprosić o to w sklepie mięsnym. Jeśli robimy to sami, polecam użycie do tego celu noża, który tępą stroną wsuwamy przy kości pod błonę, a następnie całkowicie ją oddzielamy.
Połączyć wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Posmarować żeberka marynatą i odstawić na ok. 2 godzinynie wkładając do lodówki.
Grill – gazowy czy węglowy – przygotować do grillowania metodą pośrednią, a najlepiej ustawić/przygotować do wędzenia.
Następnie ułożyć żeberka stroną wewnętrzną do dołu na ruszcie. Po ok. 30 minutach grillowania metodą pośrednią posmarować ponownie marynatą. Rada: aby uzyskać wyjątkowy aromat należy ułożyć na węglu pakiet składający się z 2 części wilgotnych wiórów drewnianych (woodchips) i 1 części suchych wiórów, wędzić w tym dymie żeberka do miękkości.
Żeberka są gotowe, gdy mięso prawie odchodzi od kości. Jako dodatek polecamy: sałatę, bagietkę, frytki. w zależności od upodobań.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
3-4 duże | Paski żeberek |
5-6 łyżka/i stołowa/e | Ketchupu |
5-6 łyżka/i stołowa/e | Miodu |
1-2 łyżeczka/i | Czubata płatków chili |
1/2 łyżeczka/i | Łagodnej papryki |
2 łyżka/i stołowa/e | Łagodnego sosu sojowego |
1 łyżeczka/i | Octu jabłkowego |
trochę | Cynamonu |
- Kategoria: Przepisy
Kabaczek, cukinia – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. Grillowana jest po prostu przepyszna
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 10 Min.
Czas przyrządzania - 20 Min.
Stopień trudności - Trudne
Akcesoria - Patelnia do grilla Weber Style
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Dressing: grillować krótko nieobrany czosnek aż będzie miękki i da się wycisnąć z łupinki.
Czosnek rozgnieść z odrobiną soli na gładką masę.
Włożyć do miski, dodać ocet. Wymieszać trzepaczką olej z oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokroić cukinie na 6 lub więcej szerokich pasków o grubości około 3 mm, rozłożyć i posolić. Paski cukinii równomiernie posmarować 2 łyżkami stołowymi oleju.
Szpinak skropić odrobiną oleju, poddusić na patelni grillowej aż zmięknie, potem zdjąć z grilla. Kuleczki mozzarelli przepołowić i odsączyć.
Cukinię grillować bezpośrednio na średnim ogniu tylko z jednej strony przez 2-3 minuty, aż pojawią się złote pręgi. Paski cukini przełożyć na tacę tak, aby widoczne były złote pręgi, nałożyć na końcówkę trochę szpinaku i 2 połówki mozzarelli. Ułożyć ponownie na grillu i grillować kolejne 2 minuty.
Kiedy ser zacznie się topić, założyć pustą część cukinii na drugą, ostrożnie zdjąć z rusztu i pozostawić do odcieknięcia.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
1 kg | Małe, żółte cukinie |
50 g | Młody szpinak w liściach |
50 g | Kuleczki mini mozzarelli |
1 sztuki | Ząbek czosnku w całości, nieobrany |
10 ml | Ocet z białego wina |
10 ml | Oliwa z oliwek |
10 ml | Olej z orzechów włoskich |
trochę | Sól i pieprz |
Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni
Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.
Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.
Grill ogrodowy
Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.
Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.
Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl