Kabaczek, cukinia – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. Grillowana jest po prostu przepyszna
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 10 Min.
Czas przyrządzania - 20 Min.
Stopień trudności - Trudne
Akcesoria - Patelnia do grilla Weber Style
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Dressing: grillować krótko nieobrany czosnek aż będzie miękki i da się wycisnąć z łupinki.
Czosnek rozgnieść z odrobiną soli na gładką masę.
Włożyć do miski, dodać ocet. Wymieszać trzepaczką olej z oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokroić cukinie na 6 lub więcej szerokich pasków o grubości około 3 mm, rozłożyć i posolić. Paski cukinii równomiernie posmarować 2 łyżkami stołowymi oleju.
Szpinak skropić odrobiną oleju, poddusić na patelni grillowej aż zmięknie, potem zdjąć z grilla. Kuleczki mozzarelli przepołowić i odsączyć.
Cukinię grillować bezpośrednio na średnim ogniu tylko z jednej strony przez 2-3 minuty, aż pojawią się złote pręgi. Paski cukini przełożyć na tacę tak, aby widoczne były złote pręgi, nałożyć na końcówkę trochę szpinaku i 2 połówki mozzarelli. Ułożyć ponownie na grillu i grillować kolejne 2 minuty.
Kiedy ser zacznie się topić, założyć pustą część cukinii na drugą, ostrożnie zdjąć z rusztu i pozostawić do odcieknięcia.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
1 kg | Małe, żółte cukinie |
50 g | Młody szpinak w liściach |
50 g | Kuleczki mini mozzarelli |
1 sztuki | Ząbek czosnku w całości, nieobrany |
10 ml | Ocet z białego wina |
10 ml | Oliwa z oliwek |
10 ml | Olej z orzechów włoskich |
trochę | Sól i pieprz |