Nie ma to jak klasyczny cheeseburger - miękka buła, porcja wołowiny i dodatki. Przygotowanie takiego soczystego i smakowitego cheeseburgera w domu jest ekspresowe i na pewno nie zajmie dłużej niż czekanie w kolejce.
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 10 Min.
Czas przyrządzania - 20 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Prasa do hamburgerów
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Składniki na kotlet włóż do dużej miski i powoli miksuj je z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Zmocz dłonie a następnie uformuj 4 luźne kotlety, grube na 2,5 cm, o średnicy 10 cm. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, ponieważ po ugrillowaniu stanie się twarde. Za pomocą kciuka lub odwrotnej strony łyżeczki do herbaty zrób wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm na środku kotleta. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszają się podczas grillowania i są równo wypieczone. Do czasu rozpoczęcia grillowania umieść kotlety w lodówce.
Przygotuj grill do grillowanaia metodą bezpośrednią w temperaturze 200-260 stopni C.
Wyczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki. Posyp kotlety solą i pieprzem po obu stronach i posmaruj bułki masłem. Grilluj kotlety metodą bezpośrednią, w średniej lub wysokiej temperaturze, aż będą średnio wypieczone. Obróć tylko raz (jeśli pojawią się płomienie,przez chwilę grilluj kotlety za pomocą metody pośredniej). 2 minuty przed końcem grillowania, połóż na każdym kotlecie plasterek sera. Minutę przed końcem grillowania połóż na grillu przekrojone bułki do hamburgerów.
Pomiędzy połówki bułek włóż 1 liść sałaty, 1 kotlet, 1 korniszon, dodaj keczup i serwuj.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
650 g | mielonej wołowiny (20% tłuszczu) |
2 łyżka/i stołowa/e | białej cebuli pokrojonej w kosteczkę |
2 łyżka/i stołowa/e | keczupu |
1 łyżka/i stołowa/e | musztardy Dijon |
1/2 łyżka/i stołowa/e | sosu Worcester |
1/2 łyżka/i stołowa/e | suszonego oregano |
- | gruboziarnista sól morska |
- | czarny pieprz |
4 | bułki do hamburgerów, przekrojone |
2 łyżka/i stołowa/e | miękkiego masła |
180 g | białego lub żółtego sera cheddar, w plastrach gr. 1 cm, o temp. pokojowej |
4 liście | sałaty |
60 g | korniszonów pokrojonych w plasterki |
- | keczup wg uznania |