Nie ma to jak klasyczny cheeseburger - miękka buła, porcja wołowiny i dodatki.  Przygotowanie takiego soczystego i smakowitego cheeseburgera w domu jest ekspresowe i na pewno nie zajmie dłużej niż czekanie w kolejce.

KLASYCZNY CHEESBURGER

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania - 10 Min.
Czas przyrządzania - 20 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Prasa do hamburgerów
Informacje dodatkowe -  ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią 

PRZYRZĄDZANIE

Składniki na kotlet włóż do dużej miski i powoli miksuj je z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Zmocz dłonie a następnie uformuj 4 luźne kotlety, grube na 2,5 cm, o średnicy 10 cm. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, ponieważ po ugrillowaniu stanie się twarde. Za pomocą kciuka lub odwrotnej strony łyżeczki do herbaty zrób wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm na środku kotleta. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszają się podczas grillowania i są równo wypieczone. Do czasu rozpoczęcia grillowania umieść kotlety w lodówce.

Przygotuj grill do grillowanaia metodą bezpośrednią w temperaturze 200-260 stopni C.

Wyczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki. Posyp kotlety solą i pieprzem po obu stronach i posmaruj bułki masłem. Grilluj kotlety metodą bezpośrednią, w średniej lub wysokiej temperaturze, aż będą średnio wypieczone. Obróć tylko raz (jeśli pojawią się płomienie,przez chwilę grilluj kotlety za pomocą metody pośredniej). 2 minuty przed końcem grillowania, połóż na każdym kotlecie plasterek sera. Minutę przed końcem grillowania połóż na grillu przekrojone bułki do hamburgerów.

Pomiędzy połówki bułek włóż 1 liść sałaty, 1 kotlet, 1 korniszon, dodaj keczup i serwuj.

Składniki na 4 Osoby 
650 g mielonej wołowiny (20% tłuszczu)
2 łyżka/i stołowa/e białej cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 łyżka/i stołowa/e keczupu
1 łyżka/i stołowa/e musztardy Dijon
1/2 łyżka/i stołowa/e sosu Worcester
1/2 łyżka/i stołowa/e suszonego oregano
- gruboziarnista sól morska
- czarny pieprz
4 bułki do hamburgerów, przekrojone
2 łyżka/i stołowa/e miękkiego masła
180 g białego lub żółtego sera cheddar, w plastrach gr. 1 cm, o temp. pokojowej
4 liście sałaty
60 g korniszonów pokrojonych w plasterki
- keczup wg uznania

Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni

Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.

Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.

Grill ogrodowy

Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.

Grille Weber wyjatkowa jakosc klasa sama w sobie

Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.

Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl