Sezon grillowy już dawno otwarty zatem pora wypróbować nowych smaków kuchni azjatyckiej. Grillowanie łososia na sposób azjatycki to idealna propozycja, która zaskoczy twoich przyjaciół podczas wspólnego pikniku.

BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU

Grillowany Łosoś po azjatycku

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania - 15 Min.
Czas przyrządzania - 40 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Folia aluminiowa
Metoda grillowania bezpośrednia / pośrednia

PRZYRZĄDZANIE

Ananasa obrać, pokroić na 4 plastry i usunąć głąb.
Limonkę podzielić na 6 cząstek, a szczypiorek drobno pokroić. Imbir obrać i drobno posiekać. Z soku limonowego, oliwy, sosu sojowego, cukru i imbiru przygotować marynatę.

Opłukanego łososia i plastry ananasa włożyć do woreczka do zamrażania, wlać gotową marynatę, zamknąć, wstrząsnąć kilka razy, żeby marynata oblała dokładnie zawartość. Woreczek włożyć na 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu obrócić. W międzyczasie podsmażyć ostrożnie sezam na suchej małej patelni przez 3 minuty. Wyjąć łososia i ananasa z marynaty.

Łososia ułożyć skórą do dołu na kawałku folii aluminiowej większym od ryby o 20 cm z każdej strony. Folię założyć i zamknąć szczelnie. Łososia grillować metodą pośrednią przez 10 minut w zamkniętej folii, a kolejne 10 minut w otwartej. Ananasa grillować 5 minut metodą bezpośrednią (obrócić po 2 ½ min.) Pokrywa ma być zamknięta. Ananas winien być lekko podsmażony, a łosoś upieczony, ale soczysty. Łososia lekko posolić, doprawić pieprzem. Podawać z połówką plastra ananasa, cząstką limonki, posypać lekko prażonym sezamem udekorować szczypiorkiem.

Można podać małe kromki chleba skropione olejem sezamowym, wcześniej zezłocone na grillu.

500 g Łosośa ze skórą
1/2 sztuki Ananasa
1 sztuki Limonka
1/2 pęczek/ki Szczypiorku
1 łyżka/i stołowa/e Sezamu
3 łyżka/i stołowa/e Soku z limonki
3 łyżka/i stołowa/e Oleju sezamowego
3 łyżka/i stołowa/e Sosu sojowego
1 łyżka/i stołowa/e Brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka/i stołowa/e Świeżego imbiru
trochę Pieprz
trochę Sól

Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni

Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.

Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.

Grill ogrodowy

Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.

Grille Weber wyjatkowa jakosc klasa sama w sobie

Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.

Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl