Sezon grillowy już dawno otwarty zatem pora wypróbować nowych smaków kuchni azjatyckiej. Grillowanie łososia na sposób azjatycki to idealna propozycja, która zaskoczy twoich przyjaciół podczas wspólnego pikniku.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 15 Min.
Czas przyrządzania - 40 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Folia aluminiowa
Metoda grillowania bezpośrednia / pośrednia
PRZYRZĄDZANIE
Ananasa obrać, pokroić na 4 plastry i usunąć głąb.
Limonkę podzielić na 6 cząstek, a szczypiorek drobno pokroić. Imbir obrać i drobno posiekać. Z soku limonowego, oliwy, sosu sojowego, cukru i imbiru przygotować marynatę.
Opłukanego łososia i plastry ananasa włożyć do woreczka do zamrażania, wlać gotową marynatę, zamknąć, wstrząsnąć kilka razy, żeby marynata oblała dokładnie zawartość. Woreczek włożyć na 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu obrócić. W międzyczasie podsmażyć ostrożnie sezam na suchej małej patelni przez 3 minuty. Wyjąć łososia i ananasa z marynaty.
Łososia ułożyć skórą do dołu na kawałku folii aluminiowej większym od ryby o 20 cm z każdej strony. Folię założyć i zamknąć szczelnie. Łososia grillować metodą pośrednią przez 10 minut w zamkniętej folii, a kolejne 10 minut w otwartej. Ananasa grillować 5 minut metodą bezpośrednią (obrócić po 2 ½ min.) Pokrywa ma być zamknięta. Ananas winien być lekko podsmażony, a łosoś upieczony, ale soczysty. Łososia lekko posolić, doprawić pieprzem. Podawać z połówką plastra ananasa, cząstką limonki, posypać lekko prażonym sezamem udekorować szczypiorkiem.
Można podać małe kromki chleba skropione olejem sezamowym, wcześniej zezłocone na grillu.
500 g | Łosośa ze skórą |
1/2 sztuki | Ananasa |
1 sztuki | Limonka |
1/2 pęczek/ki | Szczypiorku |
1 łyżka/i stołowa/e | Sezamu |
3 łyżka/i stołowa/e | Soku z limonki |
3 łyżka/i stołowa/e | Oleju sezamowego |
3 łyżka/i stołowa/e | Sosu sojowego |
1 łyżka/i stołowa/e | Brązowego cukru trzcinowego |
1 łyżka/i stołowa/e | Świeżego imbiru |
trochę | Pieprz |
trochę | Sól |