Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber. Przepis na pyszną pizzę z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami na grilla , specjalnie z okazji międzynarodowego dnia pizzy!
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 20 Min.
Czas przyrządzania - 12 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - Informacje dodatkowe
Metoda grillowania bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
W misce zmieszaj składniki marynaty i zamarynuj w nich krewetki na 15 minut (w temperaturze pokojowej). Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze (175-230 stopni Celsjusza).
Podziel ciasto na połowę. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmaruj połową łyżeczki oliwy każdy. Na każdym kawałku papieru do pieczenia połóż jedną połowę ciasta i uformuj z niego okrągły placek o grubości około 1 cm. Posmaruj oba placki resztą oliwy. Pozostaw placki na 5-10 minut w temperaturze pokojowej.
Oczyść ruszt grilla za pomocą szczotki. Ugrilluj krewetki metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze. Pokrywa powinna być zamknięta, a czas grillowania nie powinien przekraczać 2-4 minut, do czasu aż krewetki stracą różowy kolor. W trakcie grillowanai możesz obrócić je raz lub dwa. Po zdjęciu z grilla odstaw krewetki do ostygnięcia, a następnie przekrój je wzdłuż.
Teraz ugrilluj placek nakryty papierem do pieczenia (papier musi znajdować się NA placku). Grilluj metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze i przy zamkniętej pokrywie, aż placki przyrumienią się (2-5 minut). Następnie zdejmij papier i wyrzuć go. Obróć placki, posmaruj je pesto i ułóż krewetki, owczy ser oraz suszone pomidory. Grilluj pizze metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie chrupiące. Możesz lekko obracać pizze, aby była równo wypieczona. Po zdjęciu z grilla pokrój pizze na kawałki i podawaj.
Składniki marynaty | |
1 łyżeczka/i | oliwy z oliwek |
1 łyżeczka/i | posiekanego oregano |
1/4 łyżeczka/i | grubej soli morskiej |
1/8 łyżeczka/i | świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
500 g | dużych krewetek, obranych i wypatroszonych |
800-900 g | ciasta na pizzę (domowego lub gotowego) |
2 łyżka/i stołowa/e | oliwy z oliwek |
Mąka | |
1 szklanka | bazyliowego pesto (ok. 200g) |
8 | suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w cienkie plasterki) |