Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Przedstawiamy naszą propozycję w wersji grillowanej – Quesadillas z kurczaka.
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 35 Min.
Czas przyrządzania - 40 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Rękawice ochronne
Informacje dodatkowe - ok. 5-7 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Marynata: zetrzeć skórkę z limonki, strąk papryczki chili razem z nasionami pokroić na cienkie plasterki, obedrzeć listki z gałązki rozmarynu. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, zamarynować pierś kurczaka. Wszystkie pozostałe składniki przeznaczone do napełnienia quesadillas pokroić na kawałki według uznania. Kurczaka grillować na bezpośrednim ogniu ok. 5-7 minut. Zanim kurczak dojdzie należy krótko podpiec na grillu placki tortilli. Następnie rozłożyć wszystkie składniki na placku tortilli, doprawić, zrolować i zjeść ze smakiem!
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
100 g | Sałata lodowa |
1 sztuki | Pomidor |
1 sztuki | Ogórek |
1 sztuki | Strąk papryczki chili |
1 sztuki | Mango |
50 g | Creme fraiche |
trochę | Sól i pieprz |
4 sztuki | Sztuki placków tortilli |
80 g | Tartego ementalera |
200 g | Piersi z kurczaka |
1 sztuki | Limonka |
1 sztuki | Strąk papryczki chili |
1 gałązka/i | Świeżego rozmarynu |
2 ząbek/ki | Czosnku |
50 ml | Oliwy z oliwek |