Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.

SZASZŁYKI Z TUŃCZYKA, Z CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania - 60 Min.
Czas przyrządzania - 15 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - nie wymagane
Informacje dodatkowe -  ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią i pośrednia

PRZYRZĄDZANIE

Zmieszaj 125 ml oliwy z pozostałymi składnikami marynaty. 2 łyżeczki marynaty przełóż do małej miski, dodaj 2 łyżki stołowe oliwy oraz ocet sherry i zmieszaj za pomocą małej trzepaczki.
Posmaruj paprykę, cukinie i bakłażana odrobiną marynaty. Do pozostałej marynaty włóż kawałki tuńczyka i pomieszaj, przykryj miske i odstaw ją do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotuj grill do grillowania zarówno metodą bezposrednią, jak i pośrednią, w wysokiej temperaturze (230-290°C). Umieść na grillu patelnię do grillowania, nad sterefą grillowania pośredniego.
Na patelni ułóż obok siebie paprykę, cukinię i bakłażana. Grilluj warzywa przy zamkniętej pokrywie przez 10 minut, przy użyciu metody pośredniej, w wysokiej temperaturze, przewracając raz lub dwa. Po ugrillowaniu warzyw al dente, zdejmij patelnie z grilla i odstaw ją na bok. Pokrój paprykę na kwadraciki o wymiarach ok. 2 x 2 cm, a cukinię oraz bakłażana pokrój wzdłuż na słupki o gr. ok. 2 cm. Naprzemiennie nadziej paprykę, cukinię, bakłażana i tuńczyka na szpadki do szaszłyków.
Oczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki do czyszczenia grilla. Grilluj szaszłyki metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie, przez 3 do 5 minut, aż ryba stanie się jasno brązowa z wierzchu i różowa w środku (zależnie od Twoich preferencji. Możesz obrócić szaszłyki raz lub dwa.
Ułóż szaszłyki na półmisku, spryskaj je sosem winegret i posyp kozim serem. Podawaj od razu.

Składniki na 4 Osoby 
125 ml oliwy z oliwek
2 łyżka/i stołowa/e oliwy z oliwek (dodatkowo)
3 łyżka/i stołowa/e posiekanego oregano
1 i 1/2 łyżka/i stołowa/e drobno posiekanego tymianku
1 i 1/2 łyżka/i stołowa/e posiekanego czosnku
2 i 1/2 łyżka/i stołowa/e drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka/i stołowa/e gruboziarnistej soli morskiej
3/4 łyżka/i stołowa/e świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka/i stołowa/e octu sherry
1 duża, czerwona lub żółta papryka, pokrojona na 4 części
2 cukinie (150g), pokrojone wzdłuż na ćwiartki
2 cienkie bakłażany (100 g), pokrojone wzdłuż na ćwiartki
36 pomidorków cherry
800 g steku z tuńczyka, w plastrach o grubości 3 cm
150 g kruchego koziego sera

Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni

Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.

Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.

Grill ogrodowy

Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.

Grille Weber wyjatkowa jakosc klasa sama w sobie

Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.

Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl