Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 60 Min.
Czas przyrządzania - 15 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - nie wymagane
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią i pośrednia
PRZYRZĄDZANIE
Zmieszaj 125 ml oliwy z pozostałymi składnikami marynaty. 2 łyżeczki marynaty przełóż do małej miski, dodaj 2 łyżki stołowe oliwy oraz ocet sherry i zmieszaj za pomocą małej trzepaczki.
Posmaruj paprykę, cukinie i bakłażana odrobiną marynaty. Do pozostałej marynaty włóż kawałki tuńczyka i pomieszaj, przykryj miske i odstaw ją do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj grill do grillowania zarówno metodą bezposrednią, jak i pośrednią, w wysokiej temperaturze (230-290°C). Umieść na grillu patelnię do grillowania, nad sterefą grillowania pośredniego.
Na patelni ułóż obok siebie paprykę, cukinię i bakłażana. Grilluj warzywa przy zamkniętej pokrywie przez 10 minut, przy użyciu metody pośredniej, w wysokiej temperaturze, przewracając raz lub dwa. Po ugrillowaniu warzyw al dente, zdejmij patelnie z grilla i odstaw ją na bok. Pokrój paprykę na kwadraciki o wymiarach ok. 2 x 2 cm, a cukinię oraz bakłażana pokrój wzdłuż na słupki o gr. ok. 2 cm. Naprzemiennie nadziej paprykę, cukinię, bakłażana i tuńczyka na szpadki do szaszłyków.
Oczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki do czyszczenia grilla. Grilluj szaszłyki metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie, przez 3 do 5 minut, aż ryba stanie się jasno brązowa z wierzchu i różowa w środku (zależnie od Twoich preferencji. Możesz obrócić szaszłyki raz lub dwa.
Ułóż szaszłyki na półmisku, spryskaj je sosem winegret i posyp kozim serem. Podawaj od razu.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
125 ml | oliwy z oliwek |
2 łyżka/i stołowa/e | oliwy z oliwek (dodatkowo) |
3 łyżka/i stołowa/e | posiekanego oregano |
1 i 1/2 łyżka/i stołowa/e | drobno posiekanego tymianku |
1 i 1/2 łyżka/i stołowa/e | posiekanego czosnku |
2 i 1/2 łyżka/i stołowa/e | drobno posiekanego rozmarynu |
1 łyżka/i stołowa/e | gruboziarnistej soli morskiej |
3/4 łyżka/i stołowa/e | świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
1 łyżka/i stołowa/e | octu sherry |
1 | duża, czerwona lub żółta papryka, pokrojona na 4 części |
2 | cukinie (150g), pokrojone wzdłuż na ćwiartki |
2 | cienkie bakłażany (100 g), pokrojone wzdłuż na ćwiartki |
36 | pomidorków cherry |
800 g | steku z tuńczyka, w plastrach o grubości 3 cm |
150 g | kruchego koziego sera |