Pierś kurczaka świetnie sprawdza się na grillu. Dobrze przed obróbką cieplną jest ją zamarynować. Marynata nie tylko nadaje mięsu smak. Wpływa na jego soczystość i skraca czas grillowania. Po prostu przepyszne danie na niedzielny obiad.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 15 Min.
Czas przyrządzania - 60 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - nie wymagane
Metoda grillowania pośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią w średniej temperaturze (180-200°C)
W misce wymieszaj składniki marynaty. Najpierw zwilż kurczaka mlekeiem, a następnie natrzyj go marynatą od wewnątrz i z zewnątrz.
Do stojaka na drób Weber Style wlej oranżadę do ok 2/3 wysokości ścianek, a następnie umieść kurczaka na stojaku, zatykając otwór po szyi korkiem dołączonym do stojaka na drób. W zewnętrznym pierścieniu stojaka umieść również zmiażdżony czosnek oraz rozmaryn.
Ustaw stojak z kurczakiem na grillu i grilluj metodą pośrednią przez godzinę.
Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu go zobaczysz klarowny sos wypływający z otworu oraz gdy temperatura wewnątrz najgrubszego miejsca uda wyniesie 72°C.
Po zdjęciu kurczaka z grilla odstaw go na 10 minut, zanim pokroisz.
Porada Akademii Grillowania: Możesz użyć też syropu jabłkowego, pomarańczowego lub malinowego, aby uzyskać inny aromat.
Składniki na 4 osoby
1 | Wypatroszony kurczak, ok 1 ½ kg |
50 ml | Mleka |
2 | Ząbki czosnku, zmiażdżone |
1 gałązka/i | Rozmarynu |
1 puszka/i | Oranżady cytrynowej |
Marynata | |
2 łyżka/i stołowa/e | Suszonej cebuli |
1 ząbek/ki | Czosnku, dobrze posiekany |
1 łyżeczka/i | Mielonej papryki |
1 łyżeczka/i | Mielonej gorczycy |
1 łyżeczka/i | Mielonej kolendry |
1 łyżeczka/i | Mielonego kminu |
Sól, pieprz |