- Kategoria: Przepisy
Pierś kurczaka świetnie sprawdza się na grillu. Dobrze przed obróbką cieplną jest ją zamarynować. Marynata nie tylko nadaje mięsu smak. Wpływa na jego soczystość i skraca czas grillowania. Po prostu przepyszne danie na niedzielny obiad.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 15 Min.
Czas przyrządzania - 60 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - nie wymagane
Metoda grillowania pośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią w średniej temperaturze (180-200°C)
W misce wymieszaj składniki marynaty. Najpierw zwilż kurczaka mlekeiem, a następnie natrzyj go marynatą od wewnątrz i z zewnątrz.
Do stojaka na drób Weber Style wlej oranżadę do ok 2/3 wysokości ścianek, a następnie umieść kurczaka na stojaku, zatykając otwór po szyi korkiem dołączonym do stojaka na drób. W zewnętrznym pierścieniu stojaka umieść również zmiażdżony czosnek oraz rozmaryn.
Ustaw stojak z kurczakiem na grillu i grilluj metodą pośrednią przez godzinę.
Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu go zobaczysz klarowny sos wypływający z otworu oraz gdy temperatura wewnątrz najgrubszego miejsca uda wyniesie 72°C.
Po zdjęciu kurczaka z grilla odstaw go na 10 minut, zanim pokroisz.
Porada Akademii Grillowania: Możesz użyć też syropu jabłkowego, pomarańczowego lub malinowego, aby uzyskać inny aromat.
Składniki na 4 osoby
1 | Wypatroszony kurczak, ok 1 ½ kg |
50 ml | Mleka |
2 | Ząbki czosnku, zmiażdżone |
1 gałązka/i | Rozmarynu |
1 puszka/i | Oranżady cytrynowej |
Marynata | |
2 łyżka/i stołowa/e | Suszonej cebuli |
1 ząbek/ki | Czosnku, dobrze posiekany |
1 łyżeczka/i | Mielonej papryki |
1 łyżeczka/i | Mielonej gorczycy |
1 łyżeczka/i | Mielonej kolendry |
1 łyżeczka/i | Mielonego kminu |
Sól, pieprz |
- Kategoria: Przepisy
Dlaczego warto zrobić pizzę z grilla? Ciasto ma zupełnie inny rewelacyjny smak i konsystencję. Pieczenie na grillu wyciąga więcej wilgoci z pizzy. Jeżeli masz już dosyć pieczonych kiełbasek czy szaszłyków? Koniecznie zainwestuj w kamień do pizzy marki weber. Jedliście kiedyś pizzę pieczoną na kamieniu na rozgrzanym grillu? Koniecznie zobacz jak to zrobić.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 60 Min.
Czas przyrządzania - 1 Godz. 10 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - Kamień do pizzy
Metoda grillowania bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać oliwę, cukier i sól. Powoli dosypując przesianą mąkę wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na cztery jednakowe części i pozwolić mu ponownie wyrosnąć przez 15 minut.
Teraz rozwałkować każdy kawałek ciasta podsypując mąką, placki powinny mieć grubość 5 mm. Posmarować każdy placek sosem pomidorowym.
Warzywa i ser pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na cieście.
Kamienie do pizzy nagrzewać 15 minut.
Ułożyć pizze na kamieniu lekko posypanym mąką, zamknąć pokrywę. Po 7-10 minutach pizza jest gotowa.
Składniki na 4 osoby
140 ml | Letniej wody |
280 g | Mąki |
5 g | Oliwy z oliwek |
5 g | Cukru |
5 g | Grubej soli |
80 ml | Sosu pomidorowego |
2 sztuki | Pomidory |
4 sztuki | Pieczarki |
1 gałązka/i | Selera naciowego |
100 g | Mozzarelli |
- Kategoria: Przepisy
Sezon grillowy już dawno otwarty zatem pora wypróbować nowych smaków kuchni azjatyckiej. Grillowanie łososia na sposób azjatycki to idealna propozycja, która zaskoczy twoich przyjaciół podczas wspólnego pikniku.
BARDZO ŁATWA W PRZYGOTOWANIU
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 15 Min.
Czas przyrządzania - 40 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Folia aluminiowa
Metoda grillowania bezpośrednia / pośrednia
PRZYRZĄDZANIE
Ananasa obrać, pokroić na 4 plastry i usunąć głąb.
Limonkę podzielić na 6 cząstek, a szczypiorek drobno pokroić. Imbir obrać i drobno posiekać. Z soku limonowego, oliwy, sosu sojowego, cukru i imbiru przygotować marynatę.
Opłukanego łososia i plastry ananasa włożyć do woreczka do zamrażania, wlać gotową marynatę, zamknąć, wstrząsnąć kilka razy, żeby marynata oblała dokładnie zawartość. Woreczek włożyć na 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu obrócić. W międzyczasie podsmażyć ostrożnie sezam na suchej małej patelni przez 3 minuty. Wyjąć łososia i ananasa z marynaty.
Łososia ułożyć skórą do dołu na kawałku folii aluminiowej większym od ryby o 20 cm z każdej strony. Folię założyć i zamknąć szczelnie. Łososia grillować metodą pośrednią przez 10 minut w zamkniętej folii, a kolejne 10 minut w otwartej. Ananasa grillować 5 minut metodą bezpośrednią (obrócić po 2 ½ min.) Pokrywa ma być zamknięta. Ananas winien być lekko podsmażony, a łosoś upieczony, ale soczysty. Łososia lekko posolić, doprawić pieprzem. Podawać z połówką plastra ananasa, cząstką limonki, posypać lekko prażonym sezamem udekorować szczypiorkiem.
Można podać małe kromki chleba skropione olejem sezamowym, wcześniej zezłocone na grillu.
500 g | Łosośa ze skórą |
1/2 sztuki | Ananasa |
1 sztuki | Limonka |
1/2 pęczek/ki | Szczypiorku |
1 łyżka/i stołowa/e | Sezamu |
3 łyżka/i stołowa/e | Soku z limonki |
3 łyżka/i stołowa/e | Oleju sezamowego |
3 łyżka/i stołowa/e | Sosu sojowego |
1 łyżka/i stołowa/e | Brązowego cukru trzcinowego |
1 łyżka/i stołowa/e | Świeżego imbiru |
trochę | Pieprz |
trochę | Sól |
Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni
Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.
Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.
Grill ogrodowy
Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.
Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.
Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl