- Kategoria: Przepisy
Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Przedstawiamy naszą propozycję w wersji grillowanej – Quesadillas z kurczaka.
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 35 Min.
Czas przyrządzania - 40 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Rękawice ochronne
Informacje dodatkowe - ok. 5-7 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Marynata: zetrzeć skórkę z limonki, strąk papryczki chili razem z nasionami pokroić na cienkie plasterki, obedrzeć listki z gałązki rozmarynu. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, zamarynować pierś kurczaka. Wszystkie pozostałe składniki przeznaczone do napełnienia quesadillas pokroić na kawałki według uznania. Kurczaka grillować na bezpośrednim ogniu ok. 5-7 minut. Zanim kurczak dojdzie należy krótko podpiec na grillu placki tortilli. Następnie rozłożyć wszystkie składniki na placku tortilli, doprawić, zrolować i zjeść ze smakiem!
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
100 g | Sałata lodowa |
1 sztuki | Pomidor |
1 sztuki | Ogórek |
1 sztuki | Strąk papryczki chili |
1 sztuki | Mango |
50 g | Creme fraiche |
trochę | Sól i pieprz |
4 sztuki | Sztuki placków tortilli |
80 g | Tartego ementalera |
200 g | Piersi z kurczaka |
1 sztuki | Limonka |
1 sztuki | Strąk papryczki chili |
1 gałązka/i | Świeżego rozmarynu |
2 ząbek/ki | Czosnku |
50 ml | Oliwy z oliwek |
- Kategoria: Przepisy
Nie ma to jak klasyczny cheeseburger - miękka buła, porcja wołowiny i dodatki. Przygotowanie takiego soczystego i smakowitego cheeseburgera w domu jest ekspresowe i na pewno nie zajmie dłużej niż czekanie w kolejce.
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 10 Min.
Czas przyrządzania - 20 Min.
Stopień trudności - Średni
Akcesoria - Prasa do hamburgerów
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią
PRZYRZĄDZANIE
Składniki na kotlet włóż do dużej miski i powoli miksuj je z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Zmocz dłonie a następnie uformuj 4 luźne kotlety, grube na 2,5 cm, o średnicy 10 cm. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, ponieważ po ugrillowaniu stanie się twarde. Za pomocą kciuka lub odwrotnej strony łyżeczki do herbaty zrób wgłębienie o średnicy ok. 2,5 cm na środku kotleta. Dzięki temu kotlety nie wybrzuszają się podczas grillowania i są równo wypieczone. Do czasu rozpoczęcia grillowania umieść kotlety w lodówce.
Przygotuj grill do grillowanaia metodą bezpośrednią w temperaturze 200-260 stopni C.
Wyczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki. Posyp kotlety solą i pieprzem po obu stronach i posmaruj bułki masłem. Grilluj kotlety metodą bezpośrednią, w średniej lub wysokiej temperaturze, aż będą średnio wypieczone. Obróć tylko raz (jeśli pojawią się płomienie,przez chwilę grilluj kotlety za pomocą metody pośredniej). 2 minuty przed końcem grillowania, połóż na każdym kotlecie plasterek sera. Minutę przed końcem grillowania połóż na grillu przekrojone bułki do hamburgerów.
Pomiędzy połówki bułek włóż 1 liść sałaty, 1 kotlet, 1 korniszon, dodaj keczup i serwuj.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
650 g | mielonej wołowiny (20% tłuszczu) |
2 łyżka/i stołowa/e | białej cebuli pokrojonej w kosteczkę |
2 łyżka/i stołowa/e | keczupu |
1 łyżka/i stołowa/e | musztardy Dijon |
1/2 łyżka/i stołowa/e | sosu Worcester |
1/2 łyżka/i stołowa/e | suszonego oregano |
- | gruboziarnista sól morska |
- | czarny pieprz |
4 | bułki do hamburgerów, przekrojone |
2 łyżka/i stołowa/e | miękkiego masła |
180 g | białego lub żółtego sera cheddar, w plastrach gr. 1 cm, o temp. pokojowej |
4 liście | sałaty |
60 g | korniszonów pokrojonych w plasterki |
- | keczup wg uznania |
- Kategoria: Przepisy
Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania - 60 Min.
Czas przyrządzania - 15 Min.
Stopień trudności - Łatwe
Akcesoria - nie wymagane
Informacje dodatkowe - ok. 10 minut
Metoda grillowania - bezpośrednią i pośrednia
PRZYRZĄDZANIE
Zmieszaj 125 ml oliwy z pozostałymi składnikami marynaty. 2 łyżeczki marynaty przełóż do małej miski, dodaj 2 łyżki stołowe oliwy oraz ocet sherry i zmieszaj za pomocą małej trzepaczki.
Posmaruj paprykę, cukinie i bakłażana odrobiną marynaty. Do pozostałej marynaty włóż kawałki tuńczyka i pomieszaj, przykryj miske i odstaw ją do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj grill do grillowania zarówno metodą bezposrednią, jak i pośrednią, w wysokiej temperaturze (230-290°C). Umieść na grillu patelnię do grillowania, nad sterefą grillowania pośredniego.
Na patelni ułóż obok siebie paprykę, cukinię i bakłażana. Grilluj warzywa przy zamkniętej pokrywie przez 10 minut, przy użyciu metody pośredniej, w wysokiej temperaturze, przewracając raz lub dwa. Po ugrillowaniu warzyw al dente, zdejmij patelnie z grilla i odstaw ją na bok. Pokrój paprykę na kwadraciki o wymiarach ok. 2 x 2 cm, a cukinię oraz bakłażana pokrój wzdłuż na słupki o gr. ok. 2 cm. Naprzemiennie nadziej paprykę, cukinię, bakłażana i tuńczyka na szpadki do szaszłyków.
Oczyść ruszt do grillowania za pomocą szczotki do czyszczenia grilla. Grilluj szaszłyki metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie, przez 3 do 5 minut, aż ryba stanie się jasno brązowa z wierzchu i różowa w środku (zależnie od Twoich preferencji. Możesz obrócić szaszłyki raz lub dwa.
Ułóż szaszłyki na półmisku, spryskaj je sosem winegret i posyp kozim serem. Podawaj od razu.
Składniki na 4 Osoby | |
---|---|
125 ml | oliwy z oliwek |
2 łyżka/i stołowa/e | oliwy z oliwek (dodatkowo) |
3 łyżka/i stołowa/e | posiekanego oregano |
1 i 1/2 łyżka/i stołowa/e | drobno posiekanego tymianku |
1 i 1/2 łyżka/i stołowa/e | posiekanego czosnku |
2 i 1/2 łyżka/i stołowa/e | drobno posiekanego rozmarynu |
1 łyżka/i stołowa/e | gruboziarnistej soli morskiej |
3/4 łyżka/i stołowa/e | świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
1 łyżka/i stołowa/e | octu sherry |
1 | duża, czerwona lub żółta papryka, pokrojona na 4 części |
2 | cukinie (150g), pokrojone wzdłuż na ćwiartki |
2 | cienkie bakłażany (100 g), pokrojone wzdłuż na ćwiartki |
36 | pomidorków cherry |
800 g | steku z tuńczyka, w plastrach o grubości 3 cm |
150 g | kruchego koziego sera |
Perfekcyjne grlilowanie dla miłośników ogrodowej kuchni
Od momentu wynalezienia grilla w kształcie kuli w 1952 roku, rewolucjonizujemy światową kulturę grillowania. Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniamy światową kulturę grillowania.
Wszystkie grille Weber są tak skonstruowane aby warunki podczas procesu grillowania były optymalne dla każdej potrawy. Odległość źródła ciepła, objętość grilla oraz regulacja dopływu powietrza umożliwiają osiągnięcie pełnej kontroli i dopasowanie warunków do oczekiwań każdego miłośnika ogrodowej kuchni.
Grill ogrodowy
Kluczowym elementem grillowania jest pokrywa. Pokrywa zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla, a w połączeniu z otworami wentylacyjnymi w grillach węglowych, pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury. Stwarza cały wachlarz możliwości kulinarnych, pozwala korzystać z rozmaitych metod grillowania i zapewnia, że potrawy są delikatnie opiekane ze wszystkich stron, co sprawia, że grillowanie jest szybsze i bardziej równomierne. I wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Dlatego użycie pokrywy stanowi fundament grillowania metodą Weber.
Wysokiej jakości grille i duży wybór akcesoriów do grillowania.
Jako wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą produktów i serwisu w branży, Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do grillowania i fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmienia światową kulturę grillowania. Weber tworzy wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania. Największy wybór grilli węglowych, gazowych i elektrycznych marki Weber w naszym sklepie internetowym i stacjonarnym w Brzozówce koło Tarnowa w Małopolsce. Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna. Produkty do grillowania Webera to jest wyjątkowa jakość i funkcjonalność! Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym www.profis-sklep.pl